ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ελέγξτε και κρατήστε υπό έλεγχο το σάκχαρό σας

Περίπου οι μισοί από όσους έχουν διαβήτη, δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη.
Γι’ αυτό, πρέπε να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας κάθε φορά που κάνετε γενικό τσεκ-απ, ιδίως αν πλησιάζετε στη μέση ηλικία ή είστε μεγαλύτερος/η.
Περίπου οι μισοί από όσους έχουν διαβήτη αναπτύσσουν νεφρική βλάβη: αλλά αυτό μπορεί να αποφευχθεί/περιοριστεί αν ο διαβήτης είναι υπό έλεγχο.

Ελέγξτε και κρατήστε υπό έλεγχο την αρτηριακή σας πίεση

Περίπου οι μισοί από όσους έχουν υψηλή πίεση, δεν το γνωρίζουν.
Γι’ αυτό, πάντα να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση, όταν κάνετε γενικό τσεκ-απ, κυρίως αν πλησιάζετε στη μέση ηλικία ή είστε μεγαλύτερος/η.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τους νεφρούς σας, πολύ δε περισσότερο αν υπάρχει και διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με καλό έλεγχο της πίεσης.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

Πίνετε αρκετά υγρά

Το σωστό επίπεδο πρόσληψης υγρών είναι διαφορετικό για τον καθένα μας και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η άσκηση, οι καιρικές συνθήκες, η υγεία, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Κανονικά, αυτό σημαίνει 8 φλιτζάνια, περίπου 2 λίτρα την ημέρα για ένα υγιές άτομο, σε φυσιολογικές κλιματικές συνθήκες.

Αυτό βέβαια αλλάζει όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι ακραίες, ή εάν υπάρχει νεφρική, καρδιακή, ή ηπατική νόσος.  Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη πρόσληψη υγρών για εσάς.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα επιβραδύνει τη ροή αίματος στους νεφρούς. Όταν φτάνει λιγότερο αίμα στους νεφρούς, μπορεί να μειωθεί η ικανότητά τους να λειτουργούν κανονικά. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών κατά περίπου 50 τοις εκατό.

Μην παίρνετε συχνά μη-συνταγογραφούμενα, αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά

Τα κοινά φάρμακα όπως τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) αναλγητικά (π.χ. ιβουπροφαίνη) μπορεί να βλάψουν τους νεφρούς, αν καταναλώνονται τακτικά.

Αν έχεις νεφρική νόσο ή μειωμένη νεφρική λειτουργία, ακόμα και μερικές δόσεις, μπορεί να βλάψουν τους νεφρούς σου.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΤΕ

Για πόση ώρα;

Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα, σε συνεδρίες των 30 λεπτών. Ξεκινήστε αργά και αυξήστε την διάρκεια με την πάροδο του χρόνου. 

Σταματήστε την άσκηση εάν: αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, έχετε κράμπες στα πόδια, αισθάνεστε ζάλη, λαχανιάσετε ή έχετε πόνο στο στήθος 

Τι είδους δραστηριότητα;

Οι συνεχείς δραστηριότητες είναι καλύτερες για άτομα με νεφρική νόσο, επειδή περιλαμβάνουν σταθερή άσκηση για ολόκληρο το σώμα. Η βόλτα με τον σκύλο στο πάρκο ή η κηπουρική μπορεί να είναι υπέροχοι τρόποι για να παραμείνετε δραστήριοι. 

Περιμένετε μια ώρα μετά από ένα μεγάλο γεύμα πριν ξεκινήσετε μια δραστηριότητα και αποφύγετε να κάνετε οτιδήποτε λίγο πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να δυσκολευτείτε να αποκοιμηθείτε. 

Τύποι άσκησης που μπορείτε να δοκιμάσετε

(Ελέγξτε με το γιατρό σας ποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς για εσάς)

  • Περπάτημα
  • Χορός
  • Ποδηλασία (σε εξωτερικούς χώρους ή με ποδήλατο γυμναστικής)
  • Ήπια αεροβική
  • Κολύμπι
  • Ελαφριά έως μέτρια βάρη

Καθιστική άσκηση

Εάν δεν είχατε πολλή σωματική δραστηριότητα για ένα διάστημα, ίσως θέλατε να δοκιμάσετε πρώτα τις «καθιστικές ασκήσεις». Σε μια σταθερή καρέκλα χωρίς ρόδες, καθίστε με τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα και τα γόνατα λυγισμένα σε ορθή γωνία. Αποφύγετε τις καρέκλες με μπράτσα γιατί αυτό θα περιορίσει την κίνησή σας. 

Να φοράτε χαλαρά, άνετα ρούχα κα να έχετε νερό κοντά σας. 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΥΝΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ

Είναι σημαντικό να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή για να σας δίνει ενέργεια και να σας κρατά υγιείς. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή περιέχει μια ποικιλία τροφών από τις πέντε ομάδες τροφίμων, καθώς και βασικές βιταμίνες και μέταλλα. 

Τα τακτικά γεύματα διασφαλίζουν ότι έχετε ενέργεια όλη την ημέρα. Αυτό αποτρέπει τις απότομες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα και τον πειρασμό να καταναλώνετε ανθυγιεινές τροφές. 

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

Φρούτα και λαχανικά

τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα

Πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και άλλοι αμυλούχοι υδατάνθρακες

ολικής αλέσεως αν είναι δυνατόν

Πρωτεΐνη από φασόλια, όσπρια, ψάρια, κρέας ή αυγά

Ορισμένα γαλακτοκομικά ή υποκατάστατα B12 γαλακτοκομικών

Χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης

Μπορεί επίσης να σας δοθούν συγκεκριμένες συμβουλές, όπως είναι ο περιορισμός του καλίου ή του φωσφόρου στη διατροφή σας.

Η διατήρηση έτοιμων κατεψυγμένων λαχανικών και ενός πολύχρωμου μπολ με φρούτα μπορεί να σας ενθαρρύνει να τρώτε καλά, έχοντας πάντα διαθέσιμες υγιεινές επιλογές. 

Συμπεριλάβετε πηγές σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος στη διατροφή σας. Καλές πηγές σιδήρου είναι τα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λάχανο), τα αυγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα φασόλια και οι φακές. Μερικές φορές αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή φώσφορο, τα οποία τα άτομα με ΧΝΝ θα πρέπει να περιορίσουν στη διατροφή τους, γι’ αυτό μιλήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές ή χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα. 

Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει εάν χρειάζεται να μειώσετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε ή την ποσότητα του αλατιού στη διατροφή σας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, λιπαρών ή ζάχαρης. 

Εάν υποβάλλεστε σε αιμοκάθαρση, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας σχετικά με τη διατροφή σας. 

Εάν πίνετε αλκοόλ, περιοριστείτε σε μέτρια ποσότητα (όχι πάνω από 2 μονάδες την ημέρα). Θα πρέπει επίσης ή να προσπαθήσετε να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης, καθώς και τις τροφές με υψηλά επίπεδα φυτικού οξέος, (π.χ. ψωμιά/δημητριακά ολικής αλέσεως), τα οποία μπορούν να σταματήσουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας. 

Μειωμένη όρεξη και σνακ

Η μειωμένη όρεξη είναι σύμπτωμα της αναιμίας και αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς η θεραπεία για την αναιμία αρχίζει να λειτουργεί. Να τρώτε σνακ μόνο μεταξ́ύ των γευμάτων εάν πεινάτε και προσπαθήστε να αποφεύγετε τα λιπαρά, ζαχαρούχα ή αλμυρά σνακ. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι και μαύρη σοκολάτα είναι καλές επιλογές.

Γιατί να μη δοκιμάσετε το μαγείρεμα κατά παρτίδες ή να ζητήσετε από έναν φίλο να σας βοηθήσει; Το να έχετε προετοιμασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση υγιεινά γεύματα μπορεί να σας βοηθήσει πολύ τις ημέρες που αισθάνεστε πιο κουρασμένοι.